Για τη στέγαση του Ψηφιακού Μουσείου αποφασίστηκε η ανέγερση κτιρίου εμβαδού 200 τ.μ. σε τρία επίπεδα (2 ορόφους και έναν ευρύχωρο υπόγειο χώρο), στο ύφος της τοπικής αρχιτεκτονικής, το οποίο διαμορφώθηκε και οργανώθηκε σύμφωνα με ειδική μουσειολογική μελέτη.

Η ζωή του

Στο ισόγειο παρουσιάζεται η προσωπικότητα του ζωγράφου περισσότερο μέσα από τη ζωή του, χωρίς να λείπουν οι εφαρμογές για το πλήθος των τιμητικών διακρίσεων και των βραβείων που απέσπασαν τα έργα του και τα μετάλλια και τα νομίσματα που σχεδίασε. Φωτογραφίες από οικογενειακές στιγμές, τα επαγγελματικά επιτεύγματα και τον κοινωνικό του περίγυρο διανθίζονται με σύντομα επεξηγηματικά κείμενα και αναφορές στους κυριότερους σταθμούς της ζωής του, ώστε ο επισκέπτης να γνωρίσει καλύτερα τον άνθρωπο Ιακωβίδη. Στον ίδιο χώρο, ο επισκέπτης μπορεί να εμβαθύνει σε θέματα του ενδιαφέροντός του, μέσα από την πλοήγησή του στην εφαρμογή Γεώργιος Ιακωβίδης, η ζωή και το έργο του, ένα ειδικά σχεσιασμένο cd-rom για την τεκμηρίωση της ζωής και των έργων του καλλιτέχνη. Ερμηνευτικά κείμενα για όλα σχεδόν τα έργα που παρουσιάζονται, πλούσιο φωτογραφικό υλικό και μία ενδιαφέρουσα εκδοχή ψηφιακού χρονολογίου εμπλουτισμένη με αρχειακό υλικό, συνθέτουν το περιεχόμενο του cd-rom.

Το έργο του

Ο πρώτος όροφος είναι αφιερωμένος στην εργογραφία του Γεωργίου Ιακωβίδη. Από τα πρώτα χρόνια της μαθητείας του κοντά στον δάσκαλό του Νικηφόρο Λύτρα και τα έργα κατά τη μαθητεία του στο Σχολείο των Τεχνών της Αθήνας, μέχρι τα πορτρέτα των εγγονών του που φιλοτέχνησε στο τέλος της ζωής του, χρώματα, πρόσωπα, στιγμές της καθημερινής ζωής ζωντανεύουν μέσα από μία ποικιλία ψηφιακών εφαρμογών. Μυθολογικά θέματα, σκηνές από την παιδική και οικογενειακή ζωή, τοπία, ανθρώπινες μορφές στη φύση, προσωπογραφίες, νεκρές φύσεις και ανθογραφίες, έργα με συμβολιστικό περιεχόμενο συνοψίζουν το πολύπλευρο έργο του Ιακωβίδη με το οποίο καθιερώθηκε ως μια από τις ηγετικές μορφές της νεοελληνικής τέχνης του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα

Εκπαιδευτικά προγράμματα

Στο υπόγειο, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, κατασκευάστηκε αίθουσα όπου προβάλλεται ένα σύντομο βίντεο για την καλλιτεχνική πορεία του Ιακωβίδη στην Αθήνα και το Μόναχο ενώ ο ίδιος χώρος χρησιμεύει και για τη διεξαγωγή εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, προσελκύοντας τόσο τα σχολεία όσο και το ευρύ κοινό. Ειδικά για τους μαθητές δημουργήθηκε το cd-rom με τίτλο Στο ατελιέ του ζωγράφου Γεώργιου Ιακωβίδη το οποίο περιλαμβάνει μία θεματική παρουσίαση των έργων του, ερμηνευτικά κείμενα για αρκετά από αυτά, πλούσιο φωτογραφικό υλικό και εκπαιδευτικά παιχνίδια.

 

Φωτογραφίες του Κτηρίου

Ισόγειο 1ος Όροφος
 

Υπόγειο

Βρειτε μασ

Ψηφιακό Μουσείο Γεώργιος Ιακωβίδης
Διεύθυνση: Χύδηρα, Λέσβος
Τηλ: +30 2106234286

[email protected]

nikopapalog