athinaiko-praktorio

Έξω από το παραδοσιακό κτίριο στην γραφική πλατεία των Χυδήρων, ένα μικρό χωριό της Δυτικής Λέσβου, συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου, για να τιμήσει το μεγάλο Έλληνα ζωγράφο Γεώργιο Ιακωβίδη που ξεκίνησε από εκεί. Και ταυτόχρονα για να τιμήσει το Μορφωτικό και Πολιτιστικό Ίδρυμα «Νικόλαος Γ. Παπαδημητρίου» και τον πρόεδρό του Νίκο Παπαδημητρίου που δημιούργησε στη γενέτειρα του Ιακωβίδη, δημιουργού της Σχολής Καλών Τεχνών και της Εθνικής Πινακοθήκης, το πρώτο στην Ελλάδα ψηφιακό μουσείο.

Το Μουσείο «Γεώργιος Ιακωβίδης» είναι το πρώτο εξ ολοκλήρου ψηφιακό μουσείο στην Ελλάδα σε νεόδμητο κτίριο εμβαδού 200 τετραγωνικών μέτρων, σε τρία επίπεδα, στο ύφος της τοπικής αρχιτεκτονικής, διαμορφωμένο και οργανωμένο σύμφωνα με ειδική μουσειολογική μελέτη. Με δεδομένη την απουσία αυθεντικών έργων, το ψηφιακό μουσείο αποτελεί προσομοίωση πραγματικού μουσείου, αξιοποιώντας τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών.

Οι επισκέπτες του έρχονται σε επαφή με τη ζωή και το έργο του σπουδαίου Έλληνα ζωγράφου μέσα από μια ποικιλία ηλεκτρονικών συστημάτων ψηφιακής προβολής και διάδρασης όπως οθόνες TFT, οθόνες αφής, δίγλωσσα πάνελ με ενσωματωμένες έγχρωμες φωτιζόμενες διαφάνειες, οθόνες κινηματογραφικής προβολής, οθόνη ολογραφικών παραστάσεων.

Το έργο του Ιακωβίδη αναλύεται και ερμηνεύεται από κινούμενες εικόνες (animations) και αντίστοιχη επιστημονική τεκμηρίωση στις επίτοιχες οθόνες και τις οθόνες αφής του πρώτου ορόφου. Στις οθόνες του ισογείου, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να απολαύσει τις εικονογραφήσεις του Ιακωβίδη που συμπλήρωσαν σημαντικές εκδόσεις της εποχής και να ενημερωθεί για τα μετάλλια και τα νομίσματα που σχεδίασε ο καλλιτέχνης. Θα ανακαλύψει ακόμη φωτογραφίες των εργαστηρίων του στο Μόναχο και στην Αθήνα και θα ενημερωθεί για το πλήθος των βραβείων και των διακρίσεων που του απονεμήθηκαν. Δεκαέξι θεματικοί «σταθμοί» στο πλούσιο εικαστικό έργο του Γεώργιου Ιακωβίδη ζωντανεύουν ψηφιακά στον πρώτο όροφο και στο ισόγειο του Ψηφιακού Μουσείου.

Οι επιδράσεις που δέχτηκε ο ζωγράφος από το δάσκαλό του Νικηφόρο Λύτρα αλλά και από τη γερμανική ζωγραφική, πρωτότυπες σκηνές της οικογενειακής ζωής και η ιδιαίτερη προβολή της παιδικής μορφής, μυθολογικά θέματα και σχέδια γυμνού, προσωπογραφίες, τοπία και η ενσωμάτωση σε αυτά νεκρής φύσης και ανθογραφίας.

Στον επισκέπτη που ενδιαφέρεται να εμβαθύνει στα όσα είδε και άκουσε κατά την επίσκεψή του στο ψηφιακό μουσείο απευθύνεται το CD-Rom «Γεώργιος Ιακωβίδης: η ζωή και το έργο του», το οποίο μπορεί να εξερευνήσει στο ισόγειο του Μουσείου.

Εδώ, το έργο του Ιακωβίδη παρουσιάζεται γραμμικά αλλά και οργανωμένο σε θεματικές ενότητες, με έγκυρη επιστημονική τεκμηρίωση και εις βάθος ανάλυση. Την εφαρμογή συμπληρώνει διαδραστικό χρονολόγιο που εστιάζει σε σημαντικά γεγονότα της προσωπικής ζωής και της δημιουργικής πορείας του ζωγράφου.

Ειδικά σχεδιασμένο για τους μαθητές και τους νεαρούς επισκέπτες του Μουσείου, το εκπαιδευτικό CD-Rom «Στο ατελιέ του ζωγράφου Γεώργιου Ιακωβίδη» φιλοξενείται στο τρίτο επίπεδο (υπόγειο) του Μουσείου, όπου πραγματοποιούνται και τα εκπαιδευτικά προγράμματα. Με απλή γλώσσα και δομή, αλλά και με ελκυστικά διαδραστικά «εργαλεία» και παιχνίδια, η εφαρμογή αυτή αναλαμβάνει να μυήσει τους μικρούς φίλους του ψηφιακού μουσείου στο έργο του Ιακωβίδη, να τους αποκαλύψει τους σημαντικότερους σταθμούς της ζωής και της καλλιτεχνικής του πορείας και να τους ψυχαγωγήσει δημιουργικά.

Λειτουργεί επίσης πωλητήριο βιβλίων, CD-Rom, καθώς και άλλων προϊόντων σχετικά με το περιεχόμενο του μουσείου.

Βρειτε μασ

Ψηφιακό Μουσείο Γεώργιος Ιακωβίδης
Διεύθυνση: Χύδηρα, Λέσβος
Τηλ: +30 2106234286

[email protected]

nikopapalog