dimokratis

Συγκινητική η παρουσία του δισέγγονου του μεγάλου ζωγράφου Μιχάλη Γ. Ιακωβίδη.

Το ψηφιακό Μουσείο αποτελεί προσομοίωση ενός πραγματικού Μουσείου με πολλαπλές λειτουργίες και δυνατότητες.

Εγκαινιάσθηκε το απόγευμα της Παρασκευής το ψηφιακό μουσείο «Γεώργιος Ιακωβίδης» στα Χύδηρα, που δημιούργησε το μορφωτικό και πολιτιστικό ίδρυμα «Νικόλαος Γ. Παπαδημητρίου». Πλήθος κόσμου, παρουσία εκκλησιαστικών και πολιτικών αρχών και άνθρωποι του πνεύματος, παρακολούθησαν την τελετή των εγκαινίων.

Ψηφιακό Μουσείο Γεώργιος Ιακωβίδης

3-9-08Παρών εκτός από τον εμπνευστή και ιδρυτή του ιδρύματος Ν. Παπαδημητρίου και ο δισέγγονος του Ιακωβίδη, Μιχάλης Γ. Ιακωβίδης.

Έγινε αναφορά στη ζωή και στο έργο του μεγάλου ζωγράφου που υπήρξε και ο πρώτος Δ/ντής της Εθνικής Πινακοθήκης και της Σχολής Καλών Τεχνών. Καθιερώθηκε με το πολύπλευρο έργο του, ως μια από τις ηγετικές μορφές της νεοελληνικής τέχνης του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα. Από τα νεανικά του χρόνια στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας ακολούθησε μια πορεία συνεχών αναζητήσεων και προβληματισμών.

Tο Ψηφιακό Μουσείο «Γεώργιος Ιακωβίδης» στα Χύδηρα της Λέσβου, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες πληροφορίας και επικοινωνίας, προβάλει με τρόπο άμεσο, ζωντανό και πρωτοποριακό την προσωπικότητα και το έργο του αναγνωρισμένου σε διεθνές επίπεδο \'Έλληνα ζωγράφου Γεώργιου Ιακωβίδη (1853-1932). Πρόκειται για το πρώτο εξ ολοκλήρου ψηφιακό Μουσείο στην Ελλάδα. Σκοπός της δημιουργίας και λειτουργίας αυτού του ειδικού Ψηφιακού Μουσείου Τέχνης στο ορεινό χωριό, τα Χύδηρα, είναι να τιμήσει τον γενέθλιο τόπο του καλλιτέχνη, και να προσφέρει στην τοπική κοινωνία ένα ζωντανό κύτταρο πολιτιστικής ζωής. Εκτός όμως από το πολιτιστικό και εκπαιδευτικό ενδιαφέρον που δημιουργεί από μόνο του ως Ψηφιακό Μουσείο Τέχνης, συμβάλλει και στην τουριστική ανάπτυξη της.

Το Ψηφιακό αυτό Μουσείο αποτελεί προσομοίωση ενός πραγματικού Μουσείου με πολλαπλές λειτουργίες και δυνατότητες. Με δεδομένη την απουσία πραγματικών έργων, φιλοδοξεί να γίνει ένας πόλος έλξης των επισκεπτών της Λέσβου αλλά και των μόνιμων κατοίκων της, ιδιαίτερα των νέων. Ένας τόπος όπου η τεχνολογία και η τέχνη συναντιούνται για να μυήσουν τον επισκέπτη κάθε ηλικίας στη ζωή και το έργο του ανθρώπου και δημιουργού, Γεώργιου Ιακωβίδη. Κατά την ξενάγησή τους στο μουσείο και τη συμμετοχή τους στις σχετικές δραστηριότητες, οι επισκέπτες έχουν στη διάθεσή τους μεγάλη ποικιλία ηλεκτρονικών συστημάτων ψηφιακής προβολής και διάδρασης, όπως οθόνες TFT, οθόνες αφής (touch screens), δίγλωσσα πάνελ με ενσωματωμένες έγχρωμες φωτιζόμενες διαφάνειες (duratrance), οθόνη κινηματογραφικής προβολής, οθόνη ολογραφικών παραστάσεων (holoscreen). Με τρόπο διεξοδικό και πολυεπίπεδο και με τη χρήση σύγχρονων ψηφιακών εφαρμογών, η απλή επίσκεψη μετατρέπεται σε εικαστική εμπειρία με σκοπό την απόλαυση και τη γνώση.

Ο ΧΩΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

Ο πρώτος όροφος είναι αφιερωμένος στην εργογραφία του Γεωργίου Ιακωβίδη. Από τα πρώτα χρόνια της μαθητείας του κοντά στον δάσκαλό του Νικηφόρο Λύτρα και τα έργα κατά τη μαθητεία του στο Σχολείο των Τεχνών της Αθήνας, μέχρι τα πορτρέτα των εγγονών του που φιλοτέχνησε στο τέλος της ζωής του, χρώματα, πρόσωπα, στιγμές της καθημερινής ζωής ζωντανεύουν μέσα από μία ποικιλία ψηφιακών εφαρμογών. Μυθολογικά θέματα, σκηνές από την παιδική και οικογενειακή ζωή, τοπία, ανθρώπινες μορφές στη φύση, προσωπογραφίες, νεκρές φύσεις και ανθογραφίες, έργα με συμβολιστικό περιεχόμενο συνοψίζουν το πολύπλευρο έργο του Ιακωβίδη με το οποίο καθιερώθηκε ως μια από τις ηγετικές μορφές της νεοελληνικής τέχνης του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα.

Στο ισόγειο παρουσιάζεται η προσωπικότητα του ζωγράφου περισσότερο μέσα από τη ζωή του, χωρίς να λείπουν οι εφαρμογές για το πλήθος των τιμητικών διακρίσεων και των βραβείων που απέσπασαν τα έργα του και τα μετάλλια και τα νομίσματα που σχεδίασε. Φωτογραφίες από οικογενειακές στιγμές, τα επαγγελματικά επιτεύγματα και τον κοινωνικό του περίγυρο διανθίζονται με σύντομα επεξηγηματικά κείμενα και αναφορές στους κυριότερους σταθμούς της ζωής του, ώστε ο επισκέπτης να γνωρίσει καλύτερα τον άνθρωπο Ιακωβίδη. Στον ίδιο χώρο, ο επισκέπτης μπορεί να εμβαθύνει σε θέματα του ενδιαφέροντός του, μέσα από την πλοήγησή του στην εφαρμογή Γεώργιος Ιακωβίδης, η ζωή και το έργο του, ένα ειδικά σχεσιασμένο cd-rom για την τεκμηρίωση της ζωής και των έργων του καλλιτέχνη. Ερμηνευτικά κείμενα για όλα σχεδόν τα έργα που παρουσιάζονται, πλούσιο φωτογραφικό υλικό και μία ενδιαφέρουσα εκδοχή ψηφιακού χρονολογίου εμπλουτισμένη με αρχειακό υλικό, συνθέτουν το περιεχόμενο του cd-rom.

Στο υπόγειο, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, κατασκευάστηκε αίθουσα όπου προβάλλεται ένα σύντομο βίντεο για την καλλιτεχνική πορεία του Ιακωβίδη στην Αθήνα και το Μόναχο ενώ ο ίδιος χώρος χρησιμεύει και για τη διεξαγωγή εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, προσελκύοντας τόσο τα σχολεία όσο και το ευρύ κοινό. Ειδικά για τους μαθητές δημουργήθηκε το cd-rom με τίτλο Στο ατελιέ του ζωγράφου Γεώργιου Ιακωβίδη το οποίο περιλαμβάνει μία θεματική παρουσίαση των έργων του, ερμηνευτικά κείμενα για αρκετά από αυτά, πλούσιο φωτογραφικό υλικό και εκπαιδευτικά παιχνίδια.

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ

Μετά το τέλος της εκδήλωσης ο Νομάρχης συνεχάρη τους συντελεστές της εκδήλωσης επισημαίνοντας:

«Ένας σπουδαίος τόπος, έβγαλε ένα σπουδαίο καλλιτέχνη και ένα σπουδαίο ευεργέτη. Όλα αυτά μαζί, σπουδαίος τόπος, ο σπουδαίος καλλιτέχνης και ο σπουδαίος ευεργέτης , δημιούργησαν, το Ψηφιακό Μουσείο «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΙΑΚΩΒΙΔΗΣ», εδώ στα Χύδηρα. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό μουσείο, το οποίο ελπίζουμε ότι θα αποτελέσει πόλο έλξης για τους φιλότεχνους, τα σχολεία αλλά και για κάθε πολίτη που θέλει να γνωρίσει τη ζωή και το έργο του κορυφαίου αυτού Λέσβιου ζωγράφου. Θέλω να συγχαρώ θερμά όλους αυτούς που εμπνεύστηκαν και υλοποίησαν το έργο».

Οι 650 περίπου επισκέπτες και προσκεκλημένοι που συμμετείχαν στην εκδήλωση, γευμάτισαν και διασκέδασαν με παραδοσιακούς νησιώτικους χορούς στην πλατεία του χωριού.

Βρειτε μασ

Ψηφιακό Μουσείο Γεώργιος Ιακωβίδης
Διεύθυνση: Χύδηρα, Λέσβος
Τηλ: +30 2106234286

[email protected]

nikopapalog