dimokratis

Εικαστική εμπειρία με σκοπό την απόλαυση και τη γνώση σ' έναν τόπο συνάντησης της τεχνολογίας με την τέχνη και μύησης των επισκεπτών κάθε ηλικίας στο έργο του σπουδαίου Έλληνα ζωγράφου - Το «Ψηφιακό Μουσείο Γεωργίου Ιακωβίδη», πρόκειται φέτος να αποτελέσει τόπο συνάντησης της τεχνολογίας με την τέχνη και μύησης των επισκεπτών κάθε ηλικίας στο έργο του σπουδαίου Έλληνα ζωγράφου Γ. Ιακωβίδη (1853-1932).

Το ψηφιακό Μουσείο Γ. Ιακωβίδη

museumΈνα νέο, πρωτοποριακό μουσείο, αφιερωμένο στο μεγάλο συμπατριώτη μας ζωγράφο του 190υ αιώνα, ανοίγει τις πόρτες του για το κοινό στη γενέτειρά του, τα Χύδηρα.

Πρόκειται για το μοναδικό εξ ολοκλήρου ψηφιακό μουσείο στην Ελλάδα, με εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα. Στα όμορφα Χύδηρα, εκεί όπου ο Ιακωβίδης γεννήθηκε και έζησε τα παιδικά του χρόνια, το νέο μουσείο δίνει στον επισκέπτη μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσει την προσωπικότητα και το έργο ενός από τους πιο δημοφιλείς, διαχρονικά, Έλληνες ζωγράφους.

Οι επισκέπτες θα έχουν στη διάθεσή τους μεγάλη ποικιλία ηλεκτρονικών συστημάτων ψηφιακής προβολής και διάδρασης, όπως οθόνες TFT, οθόνες αφής, δίγλωσσα πάνελ με ενσωματωμένες έγχρωμες φωτιζόμενες διαφάνειες (duratrance), οθόνη κινηματογραφικής προβολής, οθόνη ολογραφικών παραστάσεων (holoscreen).

Για τη στέγαση του Ψηφιακού Μουσείου, αποφασίστηκε η ανέγερση κτηρίου εμβαδού 200 τ.μ. σε τρία επίπεδα, στο ύφος της τοπικής αρχιτεκτονικής. Ο εσωτερικός χώρος διαμορφώθηκε βάσει ειδικής μουσειολογικής μελέτης που αναδεικνύει με μοναδικό τρόπο το έργο του διακεκριμένου Έλληνα ζωγράφου Γ. Ιακωβίδη.

Στο υπόγειο του κτηρίου, θα προβάλλεται βίντεο για την καλλιτεχνική πορεία του Ιακωβίδη στην Αθήνα και το Μόναχο και θα διεξάγονται εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Ειδικά για τα παιδιά δημιουργήθηκε το CD-Rom με τίτλο «Στο ατελιέ του Γεωργίου Ιακωβίδη», με θεματική παρουσίαση των έργων του, ερμηνευτικά κείμενα για αρκετά από αυτά και εκπαιδευτικά παιχνίδια.

Στο ισόγειο θα προβάλλονται σημαντικοί σταθμοί της ζωής του, το πλήθος των τιμητικών διακρίσεων και των βραβείων που απέσπασαν τα έργα του, τα μετάλλια και τα νομίσματα που ο ίδιος σχεδίασε. Στον ίδιο χώρο, ο επισκέπτης μπορεί να εμβαθύνει σε όσα είδε, χάρη στην εφαρμογή Γεώργιος Ιακωβίδης, Η ζωή και το έργο του, ένα CD-Rom ειδικά σχεδιασμένο για την τεκμηρίωση της ζωής και των έργων του καλλιτέχνη, με ερμηνευτικά κείμενα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό και μια πρωτότυπη εκδοχή ψηφιακού χρονολογίου με αρχειακό υλικό.

Στον πρώτο όροφο, μια σειρά ψηφιακών εφαρμογών αναλαμβάνει να παρουσιάσει και να ερμηνεύσει την πολύπλευρη εργογραφία του Γεωργίου Ιακωβίδη, η οποία τον καθιέρωσε ως μία από τις ηγετικές μορφές της νεοελληνικής τέχνης του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα: μυθολογικά θέματα, σκηνές από την οικογενειακή ζωή, τοπία και ανθρώπινες μορφές, προσωπογραφίες, νεκρές φύσεις και ανθογραφίες, συμβολικές απόπειρες.

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του, το ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Γ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ την περασμένη Πέμπτη παραχώρησε συνέντευξη τύπου στο Μουσείο Μπενάκη, σχετικά με το καινοτόμο Ψηφιακό Μουσείο «Γεώργιος Ιακωβίδης» που θα εγκαινιαστεί τον ερχόμενο μήνα στα Χύδηρα.

Βασική επιδίωξη των συντελεστών είναι η απλή επίσκεψη να αναδειχθεί σε εικαστική εμπειρία, με σκοπό την απόλαυση και τη γνώση.

Βρειτε μασ

Ψηφιακό Μουσείο Γεώργιος Ιακωβίδης
Διεύθυνση: Χύδηρα, Λέσβος
Τηλ: +30 2106234286

[email protected]

nikopapalog